gototopgototop
There are no translations available.

Nitrát mentesítés

Milyen problémákat okoz az ivóvíz magas nitráttartalma? Van megoldás?

A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél methemoglobinémiát, más néven „kékkórt” okozhat. Ennek oka, hogy a nitrát a gyomorban nitritté redukálódik, melynek következtében a vér hemoglobinjának oxigénszállító képessége csökken, szöveti oxigénhiányt okozva ezzel.
A fentieken túl összefüggés van a nitrát bevitel és a megváltozott pajzsmirigyműködés között, mivel a nitrát gátolja a jód felvételét. Hosszú távú nitrát bevitel esetén kialakulhat gyakori vizeletürítés és kialakulhatnak keményítő lerakódások, és a lépben vérzések. A N-nitrozo-vegyületek bizonyítottan daganatkeltőek.

Mekkora az ivóvíz megengedett nitráttartalma?

Magyarországon az ivóvíz megengedett maximális nitráttartalmát a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szabályozza. Eszerint:

 • az ivóvíz megengedett maximális nitráttartalma: 50 mg/l
 • az ivóvíz megengedett maximális nitrittartalma: 0.5 mg/l
 • A nitrát és nitrit együttes koncentrációjára a következő feltételeknek teljesülnie kell

  [nitrát]

  +

  [nitrit]

  Ł 1

  50

  3

  A szögletes zárójelben a megfelelő koncentrációk mg/l-ben kifejezett értékei szerepelnek. Ha a víz ennek az előírásnak nem felel meg, csecsemők ételének, tápszerének készítéséhez nem szabad felhasználni

Mitől lesz magas a víz nitrát tartalma?

Mivel a különböző nitrát vegyületek vízben kiválóan oldódnak ezért a mezőgazdaságban nagy mennyiségben használt magas nitrogén tartalmú műtrágyák növények által fel nem használt része felhalmozódik a talajvízben. Ez a probléma elsősorban házi kutaknál jelentkezik.

Hogyan mérhető a víz nitráttartalma?

Mivel az ivóvíz nitráttartalma mellett a vízben jelenlévő nitritek és kloridok mennyiségének ismerete is fontos a megfelelő nitrátmentesítő berendezés vagy technológia kiválasztásához, ezért javasoljuk, hogy magas nitrát tartalmú víz vizsgálatát rendelje meg cégünktől vagy végeztesse el akkreditált laboratóriumban.

Miért az AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezést válasszam?

 • háztartási vízlágyítóMert 15 éve gyártjuk és forgalmazzuk az MSZ EN ISO 9001-2009 minőségirányítási rendszer követelményeinek megfelelően így ön biztos lehet benne, hogy jó minőségű kiforrott terméket vásárol.
 • Mert a folyamatos termékfejlesztésnek, az EU/USA területén működő beszállítóinknak köszönhetően az AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezések folyamatosan a legmagasabb technikai szinvonalat képviselik.
 • Mert az AQUAMATIC berendezések optimális ár-értékaránya megkíméli önt a felesleges többletkiadásoktól.
 • Mert az AQUAMATIC nitrátmentesítő család tagjait digitális vezérlőfejjel gyártjuk így üzemeltetésük nem igényel speciális szaktudást.
 • Mert az AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezések, kis helyigénye esztétikus megjelenéssel párosul.
 • Mert az AQUAMATIC termékcsalád tagjaira 2 év teljeskörű garanciát biztosítunk.
 • Mert az értékesített AQUAMATIC berendezések 98%-a több mint 6 év után is hibamentesen üzemel.
 • Mert az általunk gyártott és forgalmazott berendezésekhez teljeskörű szerviz hátteret és pótalkatrész ellátást biztosítunk a garanciaidőn túl is.
 • Mert megrendelését a legtöbb esetben átfutási idő nélkül raktárról teljesítjük.

Hogyan működik?

A nitrátmentesítő berendezések nitrátszelektív gyantatöltete a víz nitrát és nitrit tartalmát klorid ionokra cseréli illetve amennyiben szükséges kevertágyas töltet alkalmazásával a keménységet okozó kálcium és magnézium ionok is eltávolíthatók a vízből így a nitrátmentesítés mellett a lágyvíz előállítás is biztosított.

A gyantatöltet, a berendezés kapacításától függő mennyiségű víz nitrátmentesítése/lágyítása után telítődik. A töltet regenerálása nagy tisztaságú sótabletta segítségével történik (Nátrium-klorid).

Az AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezések szakaszos üzeműek, a regenerálás ideje alatt (alapértelmezés szerint éjjel) nem tisztítják a vizet. A regenerálás automatikusan történik, ezért nem igényel állandó felügyeletet.

Milyen területeken használható az AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezés?

Első sorban háztartási kútvízkezelésre amennyiben a kútból nyert nyers víz nitrát és nitrit tartalma határérték feletti és/vagy keménysége magas, de a nyersvíz paraméterei a berendezés működési tartományába esnek.

Milyen méretű AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezést válasszak?

Mivel a nitrátmentesítő berendezés kiválasztásánál több tényezőt kell figyelembe venni, ezért javasoljuk, hogy amennyiben rendelkezésre áll küldje el részünkre a vízvizsgálati jegyzőkönyvet, vagy vegye igénybe vízvizsgálat szolgáltatásunkat. Az eredmények ismeretében munkatársaink kiválasztják az ön részére legmegfelelőbb berendezés tipust vagy alternatív vízkezelési módra tesznek javaslatot. Fontos tudni, hogy a nitrát mentesítés során a vízbe kerülő klorid ionok koncentrációja sem haladhatja meg az érvényes egészségügyi határértéket, ezért a nitrát mentesítő berendezéseket a nyersvíz tulajdonságainak függvényében általában részáramban üzemeltetjük.

Milyen költséggel jár az AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezés beszerzése és üzemeltetése?

Az AQUAMATIC termékcsalád kiskereskedelmi árairól webáruházunkban tájékozódhat. A berendezés bekötését saját maga is elvégezheti a mellékelt útmutató alapján, de javasoljuk, hogy azt szakképzett vízvezeték szerelővel végeztesse el.

A bekötés után a berendezés beüzemelését munkatársunk vagy szerződött partnerünk végzi el, ennek költsége a berendezés telepítési helyétől függ, részletes felvilágosításért keressen minket bizalommal.

A berendezés üzemeltetése során önnek csak az elfogyasztott sótabletta utánpótlásáról kell gondoskodnia, valamint célszerű félévente elvégezni az előszűrő tisztítását. A szükséges kiegészítők áráról webáruházunkban tájékozódhat.

Szükséges-e valamilyen kiegészítő a nitrátmentesítő berendezés működéséhez?

A berendezés hosszútávú hibamentes működéséhez a kezelendő víz mechanikai előszűrésére a víz egyéb paramétereitől függően fertőtlenítésére esetleg homokmentesítésére van szükség. Nem szükséges külön szűrő vásárlása, amennyiben már rendelkezik megfelelő (legalább 80 micron finomságú) szűrőberendezéssel és a nyers víz egyéb paraméterei is megfelelőek. A megfelelő szűrőberendezés megléte a garancia feltétele.

A berendezés használata során adódhat olyan helyzet (pl. esetleges meghibásodás esetén), mely csak a berendezés kiszerelésével oldható meg. Bypass szeleppel ellátott berendezés alkalmazásával, a leszerelés közben is fennakadás mentesen biztosítható a folyamatos vízellátás.

Hogyan vásárolhatok AQUAMATIC nitrátmentesítő berendezést?

A kiválaszott berendezést megrendelheti e-mailben, viszonteladóinknál, illetve üzletünkben.

Mennyi időn belül vehetem át a megrendelt berendezést?

Az esetek többségében gyártóként raktárról szolgáljuk ki. Amennyiben az adott berendezés a megrendelés pillanatában nincs készleten, 3-4 munkanapon belül átvehető.

Egyéb kérdésem van?

Forduljon bizalommal munkatársainkhoz a kapcsolat menüpont segítségével.

Műszaki adatok

 

 

Típus Teljesítmény
min/névl/max
Csatlakozás
be-ki/csat.
Kapacitás* Töltet Sóigény Méretek
AQUAMATIC 4 0,3/0,6/0,9 m3/h 1"/d32 mm 0.8-1.2 m3/reg 4 l 1 kg/reg 400mm x 250mm x 510mm
AQUAMATIC 10 0,3/0,8/1,1 m3/h 1"/d32 mm 2-3 m3/reg 10 l 3 kg/reg 560mm x 350mm x 630mm
AQUAMATIC 20 0,5/1,3/1,8 m3/h 1"/d32 mm 4-6 m3/reg 20 l 5 kg/reg 440mm x 330mm x 1100mm
AQUAMATIC 30 0,9/2,1/3,0 m3/h 1"/d32 mm 6-9 m3/reg 30 l 7 kg/reg 560mm x 350mm x 1100mm

*A berendezés kapacitása függ a nyersvíz minőségétől, a feltüntetett értékek tájékoztató jellegűek!

 

Típus Csatlakozási méretek Egyéb méretek
d1 d2 d3 M1 M2 F H1 M3 D Tömeg
AQUAMATIC 4 1" 1" d32 mm 520 mm 490 mm 70 mm 250 mm 1090 mm 158 mm 12 kg
AQUAMATIC 10 1" 1" d32 mm 630 mm 490 mm 70 mm 430 mm 1200 mm 208 mm 24 kg
AQUAMATIC 20 1" 1" d32 mm 1090 mm 940 mm 70 mm 430 mm 1400 mm 208 mm 48 kg
AQUAMATIC 30 1" 1" d32 mm 1090 mm 940 mm 70 mm 430 mm 1400 mm 257 mm 78 kg

 

 
Google+