gototopgototop
You are here: www.aqua-filt.hu Abrazív vízsugaras vágás
There are no translations available.

Vágjon velünk határok nélkül

Magas hőterhelés, korlátozott anyagvastagság, durva vágási felület? Bizonyára önnek is okoztak már fejtörést fenti problémák, a különböző anyagok vágása, kivágása során. Mi ajánlunk egy kompromisszum mentes megoldást.

vizesvágó, vizesvágás, abrazív vízsugaras vágás A különböző félkész termékek, alkatrészek megmunkálása vagy dekorációs elemek gyártása  során gyakran szembesülünk a hagyományos vágási technológiák korlátaival, a mérettűrés, a megmunkálható anyagtípus és vastagság, a felületi minőség, vagy a megmunkálással járó hőterhelés miatt fellépő anyagszerkezeti deformációk miatt. A hagyományos vágási technológiák korlátaitól mentes alternatívaként tökéletes megoldást kínál a CNC magas nyomású abrazív vízsugaras vágás, kivágás (vizesvágás). Egyedi munkadarabok, kis sorozatok bérvágását is vállaljuk.

 

{gallery}abraziv_vizsugaras_vagas/referencia/{/gallery}

A vizesvágás előnyei:

 • A technológia segítségével szinte bármilyen anyag vágható, kivágható
 • Rideg, kemény anyagok is vághatók, kivághatók
 • Nincs hőtermelés, nem edződik a felület és nincs anyagszerkezet károsító hatás
 • Kis reakcióerő (20 ... 40 N) deformációs hatás gyakorlatilag nincs, szendvicsszerkezetek is vághatóak
 • Kis vágási rés, az anyagveszteség alacsony, 0.3-1.6 mm
 • Kedvező ár/érték arány, lemezek esetén egyszerre több réteg is megmunkálható
 • Előfúrást nem igényel
 • Minimális a sorja képződés

Milyen területeken használható a vízsugaras vágás?

A vágható anygagok széles skálájának köszönhetően az abrazív vízsugaras vágás előnyösen használható minden területen ahol gyors, pontos, deformáció, hőbevitel és egyéb anyagszerkezeti károsodás nélküli vágás vagy kivágás szükséges:

 • Kül- és beltéri dekorációs anyagok, műanyag- és fémlemezek, szendvics szerkezetek vágása, kivágása
 • Építészeti burkolatok, gránit, márvány, üveg, kerámia és egyéb járólapok, burkolóanyagok vágása, kivágása
 • Gépészeti elemek vágása, kivágása akár felület kezelés után is
 • Gumi, teflon, szilikon, azbeszt és egyéb lapostömítések vágása, kivágása

Milyen anyagok vághatók vízsugaras vágógéppel?

Vizesvágással szinte bármilyen anyag vágható, kivágható, néhány anyag a teljesség igénye nélkül:

 • Csempék, járólapok, gránit, márvány, kerámia, beton, vasbeton
 • Gumi, teflon, szilikon és egyéb rugalmas anyagok
 • Plexi poliészter és egyéb műanyag vagy kompozit, üvegszál erősítésű anyagok
 • Acélok, színesfémek és egyéb fémötvözetek
 • Rozsdamentes, nemes acélok, titán ötvözetek
 • Alumínium, bronz és réz öntvények és ötvözetek
 • Üveg, golyóálló üveg, ragasztott üveg
 • lágy gyúlékony anyagok, műanyag habok

Milyen pontosság és felületi minőség érhető el a vízsugaras vágás segítségével?

Az abrazív vízsugaras vágás ma már a precíziós gyártási technológiák közé tartozik. A vágó fej mozgató rendszereinek pontossága ±0.025 mm/m, a legkisebb vágási hézag 0.3 mm. A vízsugár szóródásából adódó függőleges irányú elérést a dynamic waterjet® technológia segítségével a vezérlés menet közben automatikusan korrigálja. A rendszer vágási / ismétlési pontossága ±0.05 mm.

Milyen méretű munkadarabok vághatók a vízsugaras vágással?

Jelenleg 2000 mm x 3000 mm x 300 mm befoglaló méretű munkadarabok vágására, kivágására van lehetőség.

Az egy egy anyagtípusból vágható maximális anyagvastagság azonban általában kisebb mint 300 mm az anyag fajtájától a kívánt méretpontosságtól és felületi minőségtől függően. Amennyiben konkrét vágási feladattal kapcsolatban szeretne információt kérni forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Milyen sebességgel dolgozik a vízsugaras vágógép?

A berendezés maximális vágási sebessége 36 m/perc, a gyakorlati vágási sebesség a vágandó anyag minőség, vastagság és a kívánt felületi minőség függvényében változik.

Milyen tömegű munkadarabok munkálhatók meg a vízsugaras vágógép segítségével?

A tárgyasztal maximális teherbírása 12000 kg.

Milyen formátumban adhatók át a vizesvágáshoz szükséges adatok?

A szükséges adatokat elsősorban digitális formában várjuk, rajzait elküldheti .DXF .DWG .ORD .IGS .CDL .HPL .PTH formátumok valamelyikében. Amennyiben nem áll rendelkezésre méretezett rajz, úgy az eredetiről készült nagyfelbontású digitális kép alapján is el tudjuk készíteni a másolatot. Az ehhez szükséges képet célszerű síkágyas szkenerrel elkészíteni. Amennyiben nem rendelkezik síkágyas szkennerrel vagy az eredeti példány méreteiből adódóan ez nem lehetséges, akkor a szükséges fénykép elkészítésekor kérjük fokozottan ügyeljen az alábbiakra:

 • a vágandó kontúrok vizuálisan jól elkülöníthetőek legyenek (sötét színű munkadarabot célszerű világos háttér előtt fényképezni)
 • a fénykép éles, megfelelő fényerejű és árnyékoktól mentes legyen (árnyék mentes kép készítéséhez célszerű a munkadarabot természetes szórt fényben vaku nélkül fényképezni)
 • a fénykép elkészítése során a lehetőségekhez mérten célszerű minél távolabbról fényképezni az eredeti munkadarabot, hogy a perspektivikus torzításból adódó pontatlanságok minél kisebbek legyenek
 • a fénykép elkészítése során fokozottan ügyeljen arra, hogy az eredeti munkadarab síkja merőleges legyen a fényképezőgép optikai tengelyére

Az elkészített kép méretére vonatkozóan általános érvényű megkötés nincs, azonban minél nagyobb felbontású képet juttat el részünkre annál pontosabb lesz a várható végeredmény.

 

 

Hogyan működik a vízsugaras vágás a gyakorlatban:

A vízsugaras vágás története

Az abrazív vízsugaras vágás viszonylag rövid múltra visszatekintő univerzális forgácsolási technológia melynek használata során a magas nyomású víz kinetikai energiájának felhasználásával választunk le anyagot a munkadarabról.
A technológia feltalálója Dr. Norman Franz faipari mérnök az 1950-es években kezdett kisérletezni. Célja egy új hatékonyabb faipari darabolási technológia megalkotása volt, azonban gépe sorozatgyártására a számos megoldatlan technikai probléma miatt ekkor még nem kerülhetett sor.
A nagy áttörésre 1979-ig kellett várni. Ekkor Dr. Mohamed Hashish a Flow Corp. kutatórészlegénél megoldotta a vízsugár kinetikus energiájának szükséges mértékű növelését, valamint alkalmassá tette a technológiát kemény anyagok és fémek vágására is.
Dr. Hashish felfedezte, hogy ha a nagyenergiájú vízsugárba nagy keménységű, finomszemcsés abrazív anyagot kever, akkor a szemcsék koptató hatásának segítségével szinte bármilyen anyagot képes átvágni.
Abrazív vízsugaras vágógépet először 1980-ban használtak acél, üveg ill. beton vágására. Az első pédányok 1983-ban kerültek kereskedelmi forgalomba, ezeket síküveg darabolására használták.
A abrazív vízsugaras vágás a gyártási pontosság növekedését követően a repülőgép-, űrhajó-, hadiipar területén került széles körben alkalmazásra.
Napjainkra a technológia árának csökkenésével párhuzamosan folyamatosan növekszik a felhasználási területek száma.
 

A vizesvágás működési elve:

Az abrazív vízsugaras vágás magasnyomású víz és koptató anyag keverékével történik. A legkorszerűbb hidraulikus nyomásfokozó berendezések segítségével ma már 6000 bar maximális üzemi nyomás is elérhető. A vágófejben található kis áramlási keresztmetszeten keresztülhaladó vízsugár ~3600 km/h kilépési sebességgel éri el a munkadarab felületét. A nagy sebesség, a vízbe kevert abrazív anyag, valamint a víz hűtő hatása teszi lehetővé, hogy a legkeményebb anyagok is hőfejlődés és deformáció nélkül vághatóak a technológia segítségével. A vágóberendezés CNC vezérlésű, portál rendszerű. Az energiaelnyelő tartály felett elhelyezett cserélhető rácsokon kerül rögzítésre a munkadarab.

Az abraziv vízsugaras vágás elvi működési vázlata


1. nagy nyomású víz, 2. koncentrátor, 3. keverő kamra, 4. abrazív anyag,
5. fúvóka, 6. védő köpeny, 7. vágási pont, 8. munkadarab, 9. energia elnyelő tartály, 10. cserélhető tárgyrácsok

 
Google+