gototopgototop
There are no translations available.

Vastalanítás

Milyen problémákat okoz a használati- és ivóvíz magas vastartalma? Van-e a problémára kiforrott megoldás?

altA magas vas- és mangántartalom a víz rozsdás, barnás elszíneződését okozza, és a vízkővel együtt makacs lerakódásokat is okoz a vízzel érintkező felületeken (vízvezetékek, csaptelepek, szaniterek), emellett a baktériumok elszaporodásának kitűnő táptalaja. Könnyen belátható, hogy a magas vastartalmú használati- és ivóvizek vastalanítása mellett nyomós érvek szólnak az esztétikai megfontolásokon túl is.
Az AQUAMATIC vastalanító berendezések segítségével könnyedén automatizálható a vastalanítás teljes folyamata, így önnek nem okoznak többé fejfájást a vízből kiváló makacs lerakódások.

Mekkora az ivóvíz megengedett vastartalma?

Magyarországon az ivóvíz megengedett maximális vas tartalmát a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szabályozza. Eszerint az ivóvíz megengedett vastartalma: 0.2 mg/l.

Mitől lesz magas a víz vastartalma?

A víz természetes körforgása során a lehulló csapadékvíz a levegő széndioxid (CO2) tartalmának egy részét megkötve enyhén savassá válik, és a földbe kerülve kioldja a talaj ásványi alkotóelemeinek egy részét. A kioldott sók jelentős részét vas, mangán, kalcium és magnézium alkotja. Különösen sok problémát okoz a magas vastartalom házi kutak esetén, ahol az esetek többségében nem biztosított a megfelelő vízkezelés.

Hogyan mérhető a víz vastartalma?

A víz vastartalom mérésének legegyszerűbb módja a kiskereskedelmi forgalomban kapható vastartalom mérőcsík használata. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel vagy pontosabb mérést szeretne, keressen fel minket személyesen, üzletünkben kollégáink elvégzik az ön által hozott vízminta vastartalmának vizsgálatát.
Vastartalom vizsgálathoz minden esetben az AQUA-FILT Kft. által biztosított, konzerváló anyagot tartalmazó műanyag flakonban hozza/küldje el a vízmintát! Eltérő esetben a vizsgálat nem szolgáltat valós eredményt, mivel a vastartalom egy része a mintavétel és a vizsgálat közt eltelt időben kicsapódik a vízmintából.

Miért az AQUAMATIC vastalanító berendezést válasszam?

 • háztartási vízlágyítóMert 15 éve gyártjuk és forgalmazzuk az MSZ EN ISO 9001-2009 minőségirányítási rendszer követelményeinek megfelelően így ön biztos lehet benne, hogy jó minőségű kiforrott terméket vásárol.
 • Mert a folyamatos termékfejlesztésnek, az EU/USA területén működő beszállítóinknak köszönhetően az AQUAMATIC vastalanító berendezések folyamatosan a legmagasabb technikai színvonalat képviselik.
 • Mert az AQUAMATIC berendezések optimális ár-értékaránya megkíméli önt a felesleges többletkiadásoktól.
 • Mert az AQUAMATIC vastalanítócsalád tagjait digitális vezérlőfejjel gyártjuk, így üzemeltetésük nem igényel speciális szaktudást.
 • Mert az AQUAMATIC vastalanító berendezések, kis helyigénye esztétikus megjelenéssel párosul.
 • Mert az AQUAMATIC termékcsalád tagjaira 2 év teljeskörű garanciát biztosítunk.
 • Mert az értékesített AQUAMATIC berendezések 98%-a több mint 6 év után is hibamentesen üzemel.
 • Mert az általunk gyártott és forgalmazott berendezésekhez teljeskörű szerviz hátteret és pótalkatrész ellátást biztosítunk a garanciaidőn túl is.
 • Mert megrendelését a legtöbb esetben átfutási idő nélkül raktárról teljesítjük.

Hogyan működik?

A vastalanító berendezések crystal right töltete két feladatot végez:

 1. a vízben lévő oldott vasionokat (Fe++), mangánionokat (Mn++), ammóniumionokat (NH3++) vízben oldhatatlan Fe+++, Mn+++, NH3+++ vegyületekké alakítja. A kiválasztot anyagok a töltet felületén szilárd formában kicsapódnak, majd a berendezés regenerálása során ellenáramú mosással a csatornába távoznak.
 2. a vízben lévő keménységet okozó kalcium- és magnéziumionokat megköti, és keménységet nem okozó nátrium ionokra cseréli. A lágyított vízből így nem válik ki a vízkő. 80 °C feletti vízhőmérséklet esetén a lágyított vízből is vállhat ki kis mennyiségű nátrium-karbonát, azonban ez a vízkővel ellentétben nem képez makacs lerakódást.

A crystal right töltet, a berendezés kapacításától függő mennyiségű víz szűrése/lágyítása után telítődik. A töltet regenerálása nagy tisztaságú sótabletta segítségével történik (Nátrium-klorid).

Az AQUAMATIC vastalanító berendezések szakaszos üzeműek, a regenerálás ideje alatt (alapértelmezés szerint éjjel) nem tisztítják a vizet. A regenerálás automatikusan történik, ezért nem igényel állandó felügyeletet.

Milyen területeken használható az AQUAMATIC vastalanító berendezés?

Elsősorban háztartási kútvízkezelésre, amennyiben a kútból nyert nyers víz vas- mangán- ammónia tartalma és/vagy keménysége magas, de a nyersvíz paraméterei a berendezés működési tartományába esnek.

Milyen méretű AQUAMATIC vastalanító berendezést válasszak?

Mivel a vastalanító berendezés kiválasztásánál több tényezőt kell figyelembe venni, ezért javasoljuk, hogy amennyiben rendelkezésre áll küldje el részünkre a vízvizsgálati jegyzőkönyvet, vagy vegye igénybe vízvizsgálat szolgáltatásunkat. Az eredmények ismeretében munkatársaink kiválasztják az ön részére legmegfelelőbb berendezés tipust vagy alternatív vízkezelési módra tesznek javaslatot.

Milyen költséggel jár az AQUAMATIC vastalanító berendezés beszerzése és üzemeltetése?

Az AQUAMATIC termékcsalád kiskereskedelmi árairól webáruházunkban tájékozódhat. A berendezés bekötését saját maga is elvégezheti a mellékelt útmutató alapján, de javasoljuk, hogy azt szakképzett vízvezeték szerelővel végeztesse el.

A bekötés után a berendezés beüzemelését munkatársunk vagy szerződött partnerünk végzi el, ennek költsége a berendezés telepítési helyétől függ, részletes felvilágosításért keressen minket bizalommal.

A berendezés üzemeltetése során önnek csak az elfogyasztott sótabletta utánpótlásáról kell gondoskodnia, valamint célszerű félévente elvégezni az előszűrő tisztítását. A szükséges kiegészítők áráról webáruházunkban tájékozódhat.

Szükséges-e valamilyen kiegészítő a vastalanító berendezés működéséhez?

A berendezés hosszútávú hibamentes működéséhez a kezelendő víz mechanikai előszűrésére a víz egyéb paramétereitől függően fertőtlenítésére esetleg homokmentesítésére van szükség. Nem szükséges külön szűrő vásárlása, amennyiben már rendelkezik megfelelő (legalább 80 micron finomságú) szűrőberendezéssel és a nyers víz egyéb paraméterei is megfelelőek. A megfelelő szűrőberendezés megléte a garancia feltétele.

A berendezés használata során adódhat olyan helyzet (pl. esetleges meghibásodás esetén), mely csak a berendezés kiszerelésével oldható meg. Bypass szeleppel ellátott berendezés alkalmazásával, a leszerelés közben is fennakadás mentesen biztosítható a folyamatos vízellátás.

Hogyan vásárolhatok AQUAMATIC vastalanító berendezést?

A kiválaszott berendezést megrendelheti webáruházunkban, e-mailben, viszonteladóinknál, illetve üzletünkben.

Mennyi időn belül vehetem át a megrendelt berendezést?

Az esetek többségében gyártóként raktárról szolgáljuk ki. Amennyiben az adott berendezés a megrendelés pillanatában nincs készleten, 3-4 munkanapon belül átvehető.

Egyéb kérdése van?

Forduljon bizalommal munkatársainkhoz a kapcsolat menüpont segítségével.

 

 
Google+